Nieuw gen voor artrose legt ziektemechanisme bloot

ingevoerd op 28-4-2014


Nieuw gen voor artrose legt ziektemechanisme bloot

LUMC-onderzoekers wijzen in een familie met veel artrose nu het schuldige gen aan. De ontdekking duidt op een mechanisme dat mogelijk ook bij andere artrosepatiënten een rol speelt.

Uit onderzoek in een familie met veel jonge artrosepatiënten komt een nieuw artrosegen naar voren. Alle aangedane familieleden blijken dezelfde variant te hebben van dit gen, waarmee het eiwit osteoprotegine (OPG) gemaakt wordt. “We wisten al dat OPG invloed heeft op de hoeveelheid bot, maar we tonen nu voor het eerst een oorzakelijke relatie aan tussen OPG en artrose”, vertelt dr. Ingrid Meulenbelt, artrose-onderzoeker in het LUMC en laatste auteur van het artikel in Annals of Rheumatic Diseases.

Minder botafbraak

De OPG-variant in de getroffen familie is actiever, mogelijk doordat het minder snel wordt afgebroken. OPG vermindert de rijping van cellen die bot afbreken, osteoclasten. “Een actievere variant van dit eiwit zorgt dat je minder botafbraak hebt en dus netto meer botvorming”, aldus Meulenbelt. Gewrichten bestaan normaal uit buigzaam kraakbeen, maar bij mensen met de gevonden genvariatie vindt er mogelijk ook botafzetting plaats in het kraakbeen, waardoor de gewrichten minder soepel worden.

De onderzoekers keken ook of dit gen bij een veel grotere groep artrosepatiënten buiten de door artrose getroffen familie een rol speelt. Meulenbelt: “Bij mensen met artrose op middelbare leeftijd zagen we ook meer activiteit van OPG in artrotisch kraakbeen. Niet omdat het eiwit actiever werkt, maar omdat er meer van wordt geproduceerd. Dat wijst erop dat dit eiwit ook bij ‘gewone’ artrosepatiënten een rol kan spelen in het ziekteproces.”

Osteoporose tegenhanger van artrose

Het gevonden gen was al eerder in beeld gekomen bij osteoporose (botontkalking). Meulenbelt: “Bij osteoporose heb je juist te weinig bot, je kunt het dus zien als de tegenhanger van artrose. Bij patiënten met osteoporose wordt er juist te veel bot afgebroken. We willen nu verder onderzoeken hoe dit eiwit precies tot artrose lijdt. We denken dat het begint met schade aan de gewrichten, waardoor processen worden aangezet die leiden tot botvorming in kraakbeen. Het eiwit OPG is daarin mogelijk een belangrijke speler.”Aanvullende informatie bij dit bericht ...


Plaatsingsdatum:

Auteur:

Bron:

Geplaatst door:


22 april 2014 om 08:00

LUMC

LUMC